Geleceğin Şehri Neom: Bir Suudi inşaat projesi

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 24.06.2024 - 12:42, Güncelleme: 24.06.2024 - 12:42 175 kez okundu.
 

Geleceğin Şehri Neom: Bir Suudi inşaat projesi

Geleceğin Şehri Neom: Bir Suudi inşaat projesi
2017 yılında Suudi yetkililerce duyurulan Neom, ülkenin kuzey batısındaki bir çöl bölgesinde 10 fütüristik şehir inşa etmeyi amaçlayan 500 milyar dolarlık bir plan. Bu, Körfez devletinin fiili hükümdarı Prens Muhammed'in ülke ekonomisini petrole bağımlılıktan uzaklaştırmak için öncülük ettiği ekonomik çeşitlendirme programı. Suudi Arabistan, Neom'un yanı sıra trilyonlarca dolar değerinde 13 büyük inşaat projesi, kendi deyimiyle "giga projeleri" de geliştiriyor. Bunlar arasında başkent Riyad'ın eteklerindeki bir eğlence şehri, Kızıldeniz'de çok sayıda lüks ada tesisi ve diğer turistik ve kültürel yerler bulunuyor. Bunlardan en iddialısı ise The Line. Bu, Empire State Binası'ndan daha yüksek, 500 metre yükseklikte duran iki bitişik, paralel gökdelen duvarından oluşan doğrusal bir şehir olacak. Ancak aralarındaki boşluk da dahil olmak üzere toplam genişlik yalnızca 200 metre olacak. The Line ilk duyurulduğunda, parklar, şelaleler, uçan taksiler ve robot hizmetçiler gibi olanaklarla kentsel yaşamı yeniden tanımlayacak "karbonsuz doğrusal bir şehir" olarak ilan edilmişti. Şehirde yol veya araba olmayacak; birbirine bağlı, trafiğe kapalı topluluklardan oluşacak. Aynı zamanda şehir sınırları içinde maksimum yolculuk süresi 20 dakika olan ultra yüksek hızlı bir tren de içerecek. Son aylarda Suudi Arabistan, Vizyon 2030'un merkezini oluşturan geniş çöl projesi Neom'a dair planlarını küçültmüş gibi görünüyor. Bu, Körfez devletinin fiili hükümdarı Prens Muhammed'in ülke ekonomisini petrole Ancak düşük petrol fiyatları hükümet gelirlerini etkileyerek Riyad'ı bu projeleri yeniden değerlendirmeye ve yeni finansman stratejileri keşfetmeye zorladı. Hükümetle bağlantılı, adının açıklanmasını istemeyen bir danışman BBC'ye projelerin gözden geçirildiğini ve yakında bir kararın verilmesinin beklendiğini söyledi. Neom'u inşa etmenin resmi maliyeti olan 500 milyar dolar, ülkenin bu yılki tüm federal bütçesinden yüzde 50 daha fazla. Ancak analistler, projenin tamamının hayata geçirilmesinin 2 trilyon dolardan fazlaya mal olacağını tahmin ediyor. Suudi Arabistan'ın hükümet bütçesi, dünyanın en büyük petrol ihracatçısının küresel fiyatları artırmak için üretimi kısmaya başladığı 2022'nin sonlarından bu yana açık veriyor. Hükümet bu yıl için 21 milyar dolar bütçe açığı öngörüyor. Kaynak: BBC              
Geleceğin Şehri Neom: Bir Suudi inşaat projesi

2017 yılında Suudi yetkililerce duyurulan Neom, ülkenin kuzey batısındaki bir çöl bölgesinde 10 fütüristik şehir inşa etmeyi amaçlayan 500 milyar dolarlık bir plan.

Bu, Körfez devletinin fiili hükümdarı Prens Muhammed'in ülke ekonomisini petrole bağımlılıktan uzaklaştırmak için öncülük ettiği ekonomik çeşitlendirme programı.

Suudi Arabistan, Neom'un yanı sıra trilyonlarca dolar değerinde 13 büyük inşaat projesi, kendi deyimiyle "giga projeleri" de geliştiriyor. Bunlar arasında başkent Riyad'ın eteklerindeki bir eğlence şehri, Kızıldeniz'de çok sayıda lüks ada tesisi ve diğer turistik ve kültürel yerler bulunuyor.

Bunlardan en iddialısı ise The Line. Bu, Empire State Binası'ndan daha yüksek, 500 metre yükseklikte duran iki bitişik, paralel gökdelen duvarından oluşan doğrusal bir şehir olacak. Ancak aralarındaki boşluk da dahil olmak üzere toplam genişlik yalnızca 200 metre olacak.

The Line ilk duyurulduğunda, parklar, şelaleler, uçan taksiler ve robot hizmetçiler gibi olanaklarla kentsel yaşamı yeniden tanımlayacak "karbonsuz doğrusal bir şehir" olarak ilan edilmişti.

Şehirde yol veya araba olmayacak; birbirine bağlı, trafiğe kapalı topluluklardan oluşacak. Aynı zamanda şehir sınırları içinde maksimum yolculuk süresi 20 dakika olan ultra yüksek hızlı bir tren de içerecek.

Son aylarda Suudi Arabistan, Vizyon 2030'un merkezini oluşturan geniş çöl projesi Neom'a dair planlarını küçültmüş gibi görünüyor.

Bu, Körfez devletinin fiili hükümdarı Prens Muhammed'in ülke ekonomisini petrole

Ancak düşük petrol fiyatları hükümet gelirlerini etkileyerek Riyad'ı bu projeleri yeniden değerlendirmeye ve yeni finansman stratejileri keşfetmeye zorladı.

Hükümetle bağlantılı, adının açıklanmasını istemeyen bir danışman BBC'ye projelerin gözden geçirildiğini ve yakında bir kararın verilmesinin beklendiğini söyledi.

Neom'u inşa etmenin resmi maliyeti olan 500 milyar dolar, ülkenin bu yılki tüm federal bütçesinden yüzde 50 daha fazla. Ancak analistler, projenin tamamının hayata geçirilmesinin 2 trilyon dolardan fazlaya mal olacağını tahmin ediyor.

Suudi Arabistan'ın hükümet bütçesi, dünyanın en büyük petrol ihracatçısının küresel fiyatları artırmak için üretimi kısmaya başladığı 2022'nin sonlarından bu yana açık veriyor. Hükümet bu yıl için 21 milyar dolar bütçe açığı öngörüyor.

Kaynak: BBC

 

 

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.