Yeni düzenleme ve Kripto varlık piyasası

Ekonomi (Web Sitesi) - Web Sitesi | 28.06.2024 - 15:50, Güncelleme: 28.06.2024 - 15:50 113 kez okundu.
 

Yeni düzenleme ve Kripto varlık piyasası

Yeni düzenleme ve Kripto varlık piyasası
Türkiye'de kripto varlıklara ilişkin ilk yasal düzenleme, Sermaye Piyasası Kanununda değişiklik yapılarak yasalaştı. Artık kripto para platformlarının kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için Sermaye Piyasası Kurulu’nun izni gerekiyor. Kanuna göre kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluşu ve faaliyetleri Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) iznine tabi tutuldu, izinsiz çalışanlara hapis cezası getirildi. Mevcut kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde SPK’ya başvurarak faaliyet izni alması gerekiyor. Kripto varlık platformlarının denetimi ise SPK tarafından ilan edilen listede yer alan bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak. Kripto platformlarının faaliyetlerinde uymaları gereken ilke ve esaslar, çıkarılacak ikincil düzenlemelerle Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenecek. Bu konuda uzmanlar, kripto varlıklara yönelik hukuki düzenlemelerin sektördeki belirsizlikleri gidermeyi ve güvenlik sağlamayı amaçladığını düşünüyor ve "Bu sürecin Türkiye’de sektöre kurumsal bir kimlik kazandıracağına, sektöre duyulan güveni artıracağına ve büyümeye anlamlı bir katkı sağlayacağına inanıyoruz" diyorlar. Yapılan düzenleme bir "çerçeve bir düzenleme” niteliğinde ve SPK tarafından ortaya koyulacak ikincil düzenlemelerin daha belirleyici olacak. Aynı uzmanlara göre, “Yasanın sektörü ileri götürüp götürmeyeceğini bu aşamada söyleyebilmek çok mümkün değil; zira çerçeve mahiyetindeki bu yasanın verdiği yetkilerle Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılacak ikincil düzenlemeler ve bilhassa ilke kararları sektörün yönünü tayin edecektir."  
Yeni düzenleme ve Kripto varlık piyasası

Türkiye'de kripto varlıklara ilişkin ilk yasal düzenleme, Sermaye Piyasası Kanununda değişiklik yapılarak yasalaştı. Artık kripto para platformlarının kurulabilmesi ve faaliyete başlaması için Sermaye Piyasası Kurulu’nun izni gerekiyor.

Kanuna göre kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluşu ve faaliyetleri Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) iznine tabi tutuldu, izinsiz çalışanlara hapis cezası getirildi.

Mevcut kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde SPK’ya başvurarak faaliyet izni alması gerekiyor.

Kripto varlık platformlarının denetimi ise SPK tarafından ilan edilen listede yer alan bağımsız denetim kuruluşlarınca yapılacak.

Kripto platformlarının faaliyetlerinde uymaları gereken ilke ve esaslar, çıkarılacak ikincil düzenlemelerle Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenecek.

Bu konuda uzmanlar, kripto varlıklara yönelik hukuki düzenlemelerin sektördeki belirsizlikleri gidermeyi ve güvenlik sağlamayı amaçladığını düşünüyor ve

"Bu sürecin Türkiye’de sektöre kurumsal bir kimlik kazandıracağına, sektöre duyulan güveni artıracağına ve büyümeye anlamlı bir katkı sağlayacağına inanıyoruz" diyorlar.

Yapılan düzenleme bir "çerçeve bir düzenleme” niteliğinde ve SPK tarafından ortaya koyulacak ikincil düzenlemelerin daha belirleyici olacak.

Aynı uzmanlara göre, “Yasanın sektörü ileri götürüp götürmeyeceğini bu aşamada söyleyebilmek çok mümkün değil; zira çerçeve mahiyetindeki bu yasanın verdiği yetkilerle Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılacak ikincil düzenlemeler ve bilhassa ilke kararları sektörün yönünü tayin edecektir."

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.