İklim değişikliği, Karadeniz'de aşırı yağışların olasılığını iki katına çıkarıyor

Bilim-Teknoloji (Web Sitesi) - Web Sitesi | 31.01.2024 - 11:35, Güncelleme: 31.01.2024 - 11:35 672+ kez okundu.
 

İklim değişikliği, Karadeniz'de aşırı yağışların olasılığını iki katına çıkarıyor

İklim değişikliği, Karadeniz'de aşırı yağışların olasılığını iki katına çıkarıyor
Bir grup iklim uzmanı, iklim değişikliğinin Kasım 2023'te Karadeniz bölgesinde yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen aşırı yağışların olasılığını iki katına çıkardığını tespit etti. World Weather Attribution’a bağlı uzmanlar, 28 Kasım'da Doğu Avrupa'da karaya çıkan ve Moldova, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'ya yoğun kar yağışı, Kırım, Ukrayna'nın doğusu ve Türkiye'nin büyük bölümüne ise şiddetli yağış getiren Bettina Fırtınası'nın etkilerini inceledi. Çalışmada yaklaşık 1,2 derece küresel ısınmanın yaşandığı günümüz iklimi ile daha soğuk olan sanayi öncesi iklim arasındaki farklılıklar karşılaştırıldı. Karadeniz'de saatte 120 kilometreye varan kasırga şiddetindeki rüzgarlara yol açan Bettina Fırtınası sırasında en az 23 kişi hayatını kaybederken, 2,5 milyondan fazla insan elektrik kesintileri, altyapı hasarları ve ulaşımdaki aksaklıklardan etkilenmişti. İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin bu hava olayı üzerindeki etkisini ölçmek için gözlemlenen hava durumu verilerini ve iklim modeli simülasyonlarını analiz eden uzmanlar, mevcut küresel ısınma seviyelerinde benzer şiddetli yağışların ortalama her 20 yılda bir, rüzgar hızlarının ise üç yılda bir beklenebileceğini tespit etti. Uzmanlar bunun yanı sıra insan kaynaklı ısınmanın kış fırtınaları sırasında yağışları yaklaşık yüzde 5 daha şiddetli hale getirdiğini, daha fazla yağışın kar yerine yağmur olarak düşmesi nedeniyle ise şiddetli sele neden olabileceğini kaydetti. Araştırmacılar gelecek yıllarda yağış yoğunluğu ve olasılığının daha da artmasını bekliyor. Uzmanlar aynı zamanda bulguların Karadeniz çevresindeki şiddetli yağmur ve kar fırtınalarının sıklığının iklim değişikliğiyle birlikte arttığını gösteren önceki analizlerle uyumlu olduğuna dikkat çekiyor. Araştırmaya göre Doğu Avrupa'daki kuvvetli rüzgarlarda iklim değişikliğinin etkisi yağışta olduğu kadar net değil. Geçmiş hava durumu verileri kuvvetli rüzgarların sıklığının azaldığına işaret ederken, iklim modelleri ısınmanın devam etmesi halinde kuvvetli rüzgarların sıklığının artacağını öngörüyor. Uzmanlara göre rüzgar hızında görülen düşüş iklim değişikliğinden ziyade doğal değişkenliklere bağlı. Kaynak: BBC
İklim değişikliği, Karadeniz'de aşırı yağışların olasılığını iki katına çıkarıyor

Bir grup iklim uzmanı, iklim değişikliğinin Kasım 2023'te Karadeniz bölgesinde yaşanan ve Türkiye'yi de etkileyen aşırı yağışların olasılığını iki katına çıkardığını tespit etti.

World Weather Attribution’a bağlı uzmanlar, 28 Kasım'da Doğu Avrupa'da karaya çıkan ve Moldova, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna'ya yoğun kar yağışı, Kırım, Ukrayna'nın doğusu ve Türkiye'nin büyük bölümüne ise şiddetli yağış getiren Bettina Fırtınası'nın etkilerini inceledi.

Çalışmada yaklaşık 1,2 derece küresel ısınmanın yaşandığı günümüz iklimi ile daha soğuk olan sanayi öncesi iklim arasındaki farklılıklar karşılaştırıldı.

Karadeniz'de saatte 120 kilometreye varan kasırga şiddetindeki rüzgarlara yol açan Bettina Fırtınası sırasında en az 23 kişi hayatını kaybederken, 2,5 milyondan fazla insan elektrik kesintileri, altyapı hasarları ve ulaşımdaki aksaklıklardan etkilenmişti.

İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin bu hava olayı üzerindeki etkisini ölçmek için gözlemlenen hava durumu verilerini ve iklim modeli simülasyonlarını analiz eden uzmanlar, mevcut küresel ısınma seviyelerinde benzer şiddetli yağışların ortalama her 20 yılda bir, rüzgar hızlarının ise üç yılda bir beklenebileceğini tespit etti.

Uzmanlar bunun yanı sıra insan kaynaklı ısınmanın kış fırtınaları sırasında yağışları yaklaşık yüzde 5 daha şiddetli hale getirdiğini, daha fazla yağışın kar yerine yağmur olarak düşmesi nedeniyle ise şiddetli sele neden olabileceğini kaydetti.

Araştırmacılar gelecek yıllarda yağış yoğunluğu ve olasılığının daha da artmasını bekliyor.

Uzmanlar aynı zamanda bulguların Karadeniz çevresindeki şiddetli yağmur ve kar fırtınalarının sıklığının iklim değişikliğiyle birlikte arttığını gösteren önceki analizlerle uyumlu olduğuna dikkat çekiyor.

Araştırmaya göre Doğu Avrupa'daki kuvvetli rüzgarlarda iklim değişikliğinin etkisi yağışta olduğu kadar net değil.

Geçmiş hava durumu verileri kuvvetli rüzgarların sıklığının azaldığına işaret ederken, iklim modelleri ısınmanın devam etmesi halinde kuvvetli rüzgarların sıklığının artacağını öngörüyor.

Uzmanlara göre rüzgar hızında görülen düşüş iklim değişikliğinden ziyade doğal değişkenliklere bağlı.

Kaynak: BBC

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.