İran cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Afgan göçmenler

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 28.06.2024 - 16:05, Güncelleme: 28.06.2024 - 16:05 110 kez okundu.
 

İran cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Afgan göçmenler

İran cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Afgan göçmenler
Resmi verilere göre İran'da 5 milyondan fazla Afgan göçmen yaşıyor. Uzun yıllardır İran'da yaşıyor olsalar da İran'daki Afganlar meselesi ilk kez 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine aday olan adayların yaptığı tartışmayla gündeme geldi. İran kendi ağır ekonomi sorunlarıyla boğuşmak zorunda olduğu için göçmen dostu bir ülke olmadı. Ancak milyonlarca Afgan göçmenin İran'da kalmasına izin verilmesi, İran'ın savaştan zarar gören komşusunun vatandaşlarına yönelik insani bir jest olarak görülüyor. İran'daki Afgan göçmenlerin kesin sayısı belirsiz. Önceki Afgan hükümetinin devrilmesi ve 2021'de Taliban'ın yeniden iktidara gelmesinin ardından, kırk yıldır ülkede yaşayanlara ek olarak çok daha fazla Afgan İran'a taşındı. İranlı yetkililer ülkedeki Afganların sayısına ilişkin beş ila yedi milyon arasında değişen rakamlar veriyor. İran'da Afgan nüfusunun hızla artmasına bazı İranlılar uzunca bir süredir tepki gösteriyor. Buna ülkenin ciddi uluslararası yaptırımlar nedeniyle yüzleştiği ekonomik kriz etkili. İranlılar Afganları "ucuz işgücü" olarak görüyor. Bu da işverenlerin onları sigortasız çalıştırmasına ve İranlı işçilere kıyasla daha düşük ücret ödemesine neden oluyor.  
İran cumhurbaşkanlığı seçimleri ve Afgan göçmenler

Resmi verilere göre İran'da 5 milyondan fazla Afgan göçmen yaşıyor.

Uzun yıllardır İran'da yaşıyor olsalar da İran'daki Afganlar meselesi ilk kez 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine aday olan adayların yaptığı tartışmayla gündeme geldi.

İran kendi ağır ekonomi sorunlarıyla boğuşmak zorunda olduğu için göçmen dostu bir ülke olmadı. Ancak milyonlarca Afgan göçmenin İran'da kalmasına izin verilmesi, İran'ın savaştan zarar gören komşusunun vatandaşlarına yönelik insani bir jest olarak görülüyor. İran'daki Afgan göçmenlerin kesin sayısı belirsiz. Önceki Afgan hükümetinin devrilmesi ve 2021'de Taliban'ın yeniden iktidara gelmesinin ardından, kırk yıldır ülkede yaşayanlara ek olarak çok daha fazla Afgan İran'a taşındı. İranlı yetkililer ülkedeki Afganların sayısına ilişkin beş ila yedi milyon arasında değişen rakamlar veriyor.

İran'da Afgan nüfusunun hızla artmasına bazı İranlılar uzunca bir süredir tepki gösteriyor. Buna ülkenin ciddi uluslararası yaptırımlar nedeniyle yüzleştiği ekonomik kriz etkili.

İranlılar Afganları "ucuz işgücü" olarak görüyor. Bu da işverenlerin onları sigortasız çalıştırmasına ve İranlı işçilere kıyasla daha düşük ücret ödemesine neden oluyor.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.