Petek şeklinde rüzgar türbini: Rüzgardan elektrik üretmenin en yeni yolu

Bilim-Teknoloji (Web Sitesi) - Web Sitesi | 20.12.2023 - 15:06, Güncelleme: 20.12.2023 - 15:06 492+ kez okundu.
 

Petek şeklinde rüzgar türbini: Rüzgardan elektrik üretmenin en yeni yolu

İskoçya Glasgow’da Katrick Technologies adlı bir startup, yenilenebilir enerjide devrim yaratacak petek şeklinde rüzgar türbini geliştirdi
Geleneksel rüzgar türbinleri kurulumu ve bakımı maliyetli olan yapılar. Ayrıca döner kanatlar özellikle kuşlar için tehlike yaratıyor. Katrick Technologies'in petek şeklindeki yeni rüzgar türbinleri ise tüm bu olumsuzluklara cevap veriyor. Çok daha kompaktlar, kurulum maliyeti çok düşük. Güneş panelleri gibi binalar ve benzeri yapıların üzerine bile kurulabiliyorlar. Ve vahşi yaşama hiçbir olumsuz etkilsi yok. Daha düşük seviyelerde rüzgarı yakalayabiliyor Peki Katrick türbini nasıl çalışıyor? Döner kanat yerine rüzgarı yakalamak için "salınımlı kanat profili (aerofoil)” kullanıyorlar. Bu kanat profilleri daha düşük seviyelerde rüzgarın yakalanmasına, dolayısıyla daha sürdürülebilir enerji üretilmesine olanak sağlıyor. Kanat, yelken, dümen, pervane kanadı, rotor veya türbin gibi, bir akışkan içindeki hareketi kaldırma kuvveti oluşturabilen nesnelerin kesit şekline kanat profili veya aerofoil deniyor. Bu yeni nesil rüzgar türbinindeki kanat profili rüzgârdan gelen kinetik enerjiyi mekanik salınımlara dönüştürüyor ve bu salınımlar birleşerek elektrik üretiyor. Daha basit bir ifadeyle, aerofoiller rüzgarın hareketini yakalıyor ve bu hareketi enerjiye dönüştürüyor. Küçük bir karbon ayak izine sahip Katrick Technologies, yeni türbin tasarımı “Daha kompakt, maliyeti düşük, göze batmıyor, çevre ve vahşi yaşam üzerinde minimum etkisi var, küçük bir karbon ayak izine sahip ve uzun ömürlü” diyor. Kanatsız türbinlerin en olumsuz tarafı daha az enerji üretmesi. Katrick, “Bizim tasarımımız, dikey olarak inşa edilen geleneksel bir rüzgar türbini ile aynı gücü üretmek için muhtemelen çok daha fazla yatay yere ihtiyaç duyacak. Ancak şöyle düşünün; yol kenarındaki panellerimizin sadece 1 km'si her yıl 80 bin Tesla 90 kW arabayı şarj edebilir veya 760 eve güç sağlayabilir" diyor.
İskoçya Glasgow’da Katrick Technologies adlı bir startup, yenilenebilir enerjide devrim yaratacak petek şeklinde rüzgar türbini geliştirdi

Geleneksel rüzgar türbinleri kurulumu ve bakımı maliyetli olan yapılar. Ayrıca döner kanatlar özellikle kuşlar için tehlike yaratıyor. Katrick Technologies'in petek şeklindeki yeni rüzgar türbinleri ise tüm bu olumsuzluklara cevap veriyor. Çok daha kompaktlar, kurulum maliyeti çok düşük. Güneş panelleri gibi binalar ve benzeri yapıların üzerine bile kurulabiliyorlar. Ve vahşi yaşama hiçbir olumsuz etkilsi yok.

Daha düşük seviyelerde rüzgarı yakalayabiliyor

Peki Katrick türbini nasıl çalışıyor? Döner kanat yerine rüzgarı yakalamak için "salınımlı kanat profili (aerofoil)” kullanıyorlar. Bu kanat profilleri daha düşük seviyelerde rüzgarın yakalanmasına, dolayısıyla daha sürdürülebilir enerji üretilmesine olanak sağlıyor.

Kanat, yelken, dümen, pervane kanadı, rotor veya türbin gibi, bir akışkan içindeki hareketi kaldırma kuvveti oluşturabilen nesnelerin kesit şekline kanat profili veya aerofoil deniyor. Bu yeni nesil rüzgar türbinindeki kanat profili rüzgârdan gelen kinetik enerjiyi mekanik salınımlara dönüştürüyor ve bu salınımlar birleşerek elektrik üretiyor. Daha basit bir ifadeyle, aerofoiller rüzgarın hareketini yakalıyor ve bu hareketi enerjiye dönüştürüyor.

Küçük bir karbon ayak izine sahip

Katrick Technologies, yeni türbin tasarımı “Daha kompakt, maliyeti düşük, göze batmıyor, çevre ve vahşi yaşam üzerinde minimum etkisi var, küçük bir karbon ayak izine sahip ve uzun ömürlü” diyor.

Kanatsız türbinlerin en olumsuz tarafı daha az enerji üretmesi. Katrick, “Bizim tasarımımız, dikey olarak inşa edilen geleneksel bir rüzgar türbini ile aynı gücü üretmek için muhtemelen çok daha fazla yatay yere ihtiyaç duyacak. Ancak şöyle düşünün; yol kenarındaki panellerimizin sadece 1 km'si her yıl 80 bin Tesla 90 kW arabayı şarj edebilir veya 760 eve güç sağlayabilir" diyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.