TikTok, Batı için gerçekten tehdit mi?

Yaşam (Web Sitesi) - Web Sitesi | 23.03.2024 - 12:00, Güncelleme: 23.03.2024 - 12:00 718+ kez okundu.
 

TikTok, Batı için gerçekten tehdit mi?

TikTok, Batı için gerçekten tehdit mi?
Çin, ABD Kongresi’nin TikTok’un yasaklanmasıyla sonuçlanabilecek yasal düzenlemeye tepki gösterdi ve bunun adil olmadığını vurguladı. Çinli bir şirketin sahip olduğu TikTok uygulamasının ne kadar güvenli olduğu yıllardır tartışılıyor. Pek çok Batı ülkesi, son birkaç yılda siyasetçiler, güvenlik görevlileri ve kamu yöneticilerinin bu uygulamayı yüklemesini yasakladı. TikTok hakkındaki ana endişeler neler: ‘Aşırı miktarda’ veri topluyor. Çin hükümeti tarafından kullanıcıları gizlice izlemek için kullanılabilir. Bir ‘beyin yıkama aracı’ olarak kullanılabilir. Uygulamayı eleştirenler TikTok’a “Truva atı” benzetmesi yapıyor, uygulamanın zararsız gözükse de çatışma dönemlerinde güçlü bir silaha dönüşebileceği gibi uyarılarda bulunuyor. Hindistan, 2020’de birkaç diğer Çin merkezli platformla birlikte TikTok’u ilk yasaklayan ülkelerden olmuştu. Fakat ABD’nin alacağı yasak kararının TikTok’a etkisi çok daha büyük olur. Zira ABD böylesi kararlar aldığında müttefikleri de benzer kararları hayata geçiriyor. ABD, Çinli Telekom devi Huawei’nin 5G altyapısı kurmasını engellediğinde, o adım da teorik riskler nedeniyle atılmıştı. Öte yandan bu tür endişelerin tek taraflı olduğunu hatırlatmakta da fayda var. Çin’in ABD merkezli uygulamalardan kaygılanmasına gerek yok çünkü bunlar zaten yıllardır Çinli kullanıcılara yasak.  
TikTok, Batı için gerçekten tehdit mi?

Çin, ABD Kongresi’nin TikTok’un yasaklanmasıyla sonuçlanabilecek yasal düzenlemeye tepki gösterdi ve bunun adil olmadığını vurguladı.

Çinli bir şirketin sahip olduğu TikTok uygulamasının ne kadar güvenli olduğu yıllardır tartışılıyor.

Pek çok Batı ülkesi, son birkaç yılda siyasetçiler, güvenlik görevlileri ve kamu yöneticilerinin bu uygulamayı yüklemesini yasakladı.

TikTok hakkındaki ana endişeler neler:

‘Aşırı miktarda’ veri topluyor.

Çin hükümeti tarafından kullanıcıları gizlice izlemek için kullanılabilir.

Bir ‘beyin yıkama aracı’ olarak kullanılabilir.

Uygulamayı eleştirenler TikTok’a “Truva atı” benzetmesi yapıyor, uygulamanın zararsız gözükse de çatışma dönemlerinde güçlü bir silaha dönüşebileceği gibi uyarılarda bulunuyor.

Hindistan, 2020’de birkaç diğer Çin merkezli platformla birlikte TikTok’u ilk yasaklayan ülkelerden olmuştu.

Fakat ABD’nin alacağı yasak kararının TikTok’a etkisi çok daha büyük olur. Zira ABD böylesi kararlar aldığında müttefikleri de benzer kararları hayata geçiriyor.

ABD, Çinli Telekom devi Huawei’nin 5G altyapısı kurmasını engellediğinde, o adım da teorik riskler nedeniyle atılmıştı.

Öte yandan bu tür endişelerin tek taraflı olduğunu hatırlatmakta da fayda var.

Çin’in ABD merkezli uygulamalardan kaygılanmasına gerek yok çünkü bunlar zaten yıllardır Çinli kullanıcılara yasak.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.