Dünyada ilk: Japonya uzaya ahşap uydu fırlatıyor

Dünya (Web Sitesi) - Web Sitesi | 19.02.2024 - 11:51, Güncelleme: 19.02.2024 - 11:51 591+ kez okundu.
 

Dünyada ilk: Japonya uzaya ahşap uydu fırlatıyor

Japonya, uzay kirliliğiyle mücadele için dünyanın ilk ahşap uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor.
Japon bilim insanları ahşaptan yaptıkları uyduyla tarihin en sıradışı uzay araçlarından birini geliştirdi. ‘LignoSat’ adı verilen uydunun manolya ağacından yapıldığı belirtildi. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan yapılan deneylerde manolya ağacının çatlamalara karşı daha dayanıklı olduğu tespit edilmişti. Japon bilim insanlarının geliştirdiği ahşap uyduyla ilgili hazırlıklar tamamlanırken, uzay aracının bu yaz fırlatılması bekleniyor. Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Ormancılık isimli tomruk şirketi tarafından geliştirilen ahşap uydu uzayda altı ay kalacak. Uydu, Dünya’ya geri dönüş yolculuğunda tamamen yanarak kül olacak. TRT Haber‘in aktardığına göre Japon astronot ve uzay mühendisi Takao Doi, şu anda hizmet veren uydulara çevreci bir alternatif yaratılması fikriyle geliştirilen uydu hakkında şunları söyledi: “Dünya atmosferine geri dönen tüm uydular yanıyor ve yıllar boyunca atmosferin üst katmanlarına yayılan küçük alüminyum parçacıkları saçıyor. Eninden sonunda bu durum çevreyi etkileyecek” Bilim insanları ilk olarak uzay koşullarının oluşturulduğu bir labarotuvarda testler yaptı. Bu testlerde kullanılan ahşap örneklerinde hiçbir bozulma veya değişim görülmedi. Labarotuvar testlerinin ardından ahşap örnekleri Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi ve yaklaşık bir yıl boyunca burada da test edildi. Uzayda yapılan testlerde de ahşap örneklerin çok küçük hasarlar aldığı tespit edildi. Murata bu durumu, uzayda ahşabın yanmasına neden olacak oksijen ve çüremesine neden olacak canlı organizma bulunmamasıyla açıkladıklarını söyledi. Uydunun yapımı için sakura ağacının da içinde bulunduğu birkaç ağaç örneğinin denendiği ancak manolya ağacında karar kılındığı belirtildi. Maruta, bir kahve kupası büyüklüğünde olan uydunun ahşap uzay araçlarının performansına ilişkin önemli veriler sunacağını ifade etti: “Uydunun görevlerinden biri ahşap yapıda ne kadar bozulma oluşacağını tespit etmek olacak. Ahşap, tek bir yönde hareket ettiği zaman dayanıklı ve sağlam ama yön değişikliği durumunda çatlamalara meyilli olabilir.” Daha önce Finlandiya merkezli start-up Arctic Astronautics de WISA Woodsat isimli ahşap bir uydu geliştirerek, 2021’de fırlatmayı planlamıştı. Ancak şirket, ‘bürokratik engeller nedeniyle’ uyduyu henüz fırlatabilmiş değil. politikyol.com
Japonya, uzay kirliliğiyle mücadele için dünyanın ilk ahşap uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor.

Japon bilim insanları ahşaptan yaptıkları uyduyla tarihin en sıradışı uzay araçlarından birini geliştirdi.

‘LignoSat’ adı verilen uydunun manolya ağacından yapıldığı belirtildi. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan yapılan deneylerde manolya ağacının çatlamalara karşı daha dayanıklı olduğu tespit edilmişti.

Japon bilim insanlarının geliştirdiği ahşap uyduyla ilgili hazırlıklar tamamlanırken, uzay aracının bu yaz fırlatılması bekleniyor.

Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Ormancılık isimli tomruk şirketi tarafından geliştirilen ahşap uydu uzayda altı ay kalacak.

Uydu, Dünya’ya geri dönüş yolculuğunda tamamen yanarak kül olacak.

TRT Haber‘in aktardığına göre Japon astronot ve uzay mühendisi Takao Doi, şu anda hizmet veren uydulara çevreci bir alternatif yaratılması fikriyle geliştirilen uydu hakkında şunları söyledi: “Dünya atmosferine geri dönen tüm uydular yanıyor ve yıllar boyunca atmosferin üst katmanlarına yayılan küçük alüminyum parçacıkları saçıyor. Eninden sonunda bu durum çevreyi etkileyecek”

Bilim insanları ilk olarak uzay koşullarının oluşturulduğu bir labarotuvarda testler yaptı. Bu testlerde kullanılan ahşap örneklerinde hiçbir bozulma veya değişim görülmedi.

Labarotuvar testlerinin ardından ahşap örnekleri Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi ve yaklaşık bir yıl boyunca burada da test edildi. Uzayda yapılan testlerde de ahşap örneklerin çok küçük hasarlar aldığı tespit edildi.

Murata bu durumu, uzayda ahşabın yanmasına neden olacak oksijen ve çüremesine neden olacak canlı organizma bulunmamasıyla açıkladıklarını söyledi.

Uydunun yapımı için sakura ağacının da içinde bulunduğu birkaç ağaç örneğinin denendiği ancak manolya ağacında karar kılındığı belirtildi.

Maruta, bir kahve kupası büyüklüğünde olan uydunun ahşap uzay araçlarının performansına ilişkin önemli veriler sunacağını ifade etti: “Uydunun görevlerinden biri ahşap yapıda ne kadar bozulma oluşacağını tespit etmek olacak. Ahşap, tek bir yönde hareket ettiği zaman dayanıklı ve sağlam ama yön değişikliği durumunda çatlamalara meyilli olabilir.”

Daha önce Finlandiya merkezli start-up Arctic Astronautics de WISA Woodsat isimli ahşap bir uydu geliştirerek, 2021’de fırlatmayı planlamıştı. Ancak şirket, ‘bürokratik engeller nedeniyle’ uyduyu henüz fırlatabilmiş değil.

politikyol.com

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.