Kerkük valiliği için bazı meclis üyeleri oylama yaparken diğerleri boykot etti

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 12.08.2024 - 14:13, Güncelleme: 12.08.2024 - 14:13 128 kez okundu.
 

Kerkük valiliği için bazı meclis üyeleri oylama yaparken diğerleri boykot etti

Irak'ın Kerkük kentinin valilik görevi için Kerkük Meclisinin KYB’li ve bazı Arap üyeleri oylama yaptı.
Irak basınında yer alan haberlere göre, Kerkük Vilayet Meclisinin 5 KYB'li, 3 Arap ve 1 Hıristiyan üyesi Bağdat'ta Reşid Hotel'de toplanarak valilik ve meclis başkanlığı için oylama yaptı. Oylamaya katılanlar, KYB'li Rebvar Taha'nın valilik, Arap üye Muhammed Hafız'ın da meclis başkanlığına destek verdi. Öte yandan Kerkük Meclisindeki Türkmen, KDP’li ve 3 Arap üye oylamayı boykot ederek Bağdat’taki toplantıya katılmadı. KYB'den yapılan açıklamada valilik görevine Taha'nın seçildiği iddia edildi. Kerkük Vilayet Meclisi 16 sandalyeden oluşuyor. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Turan, Kerkük'teki vali seçiminin kanuna aykırı olduğunu söyledi Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, Kerkük Vali seçimi için dün bazı meclis üyeleri oylama yaparken diğerlerinin ise boykot ettiği toplantıyla ilgili açıklamada bulundu. ITC Başkanı düzenlediği basın toplantısında "Bağdat'ta yapılan toplantı da seçim de geçersizdir." diyerek şunları kaydetti: "Vilayet Meclisi Seçim Yasası'nın 13. Maddesi Kerkük'te yönetimin seçim sonuçlarına bakılmaksızın tüm bileşenler arasında adil şekilde dağıtılmasını öngörüyor. Ayrıca söz konusu toplantının bileşenler arasında hiçbir uzlaşı olmadan, Türkmenlerin yokluğunda, vali ile meclis başkanı seçiminin Kerkük değil, Bağdat'ta yapılması açık ve net şekilde yasa ihlalidir." Turan, toplantıda en yaşlı üyenin de yer almadığını hatırlatarak, oturum sonuçlarının hukuka aykırı olduğunu ve sonuçların geçersiz kılınması için yargıya başvuracaklarını vurguladı. Kerkük Vilayet Meclisinde üyesi bulunan tek Türkmen siyasi partisinin ITC olduğuna dikkati çeken Turan, Bağdat'taki toplantıya yerel meclis üyeleri dışında hiçbir Türkmen yetkiliyi de görevlendirmediklerini aktardı.
Irak'ın Kerkük kentinin valilik görevi için Kerkük Meclisinin KYB’li ve bazı Arap üyeleri oylama yaptı.

Irak basınında yer alan haberlere göre, Kerkük Vilayet Meclisinin 5 KYB'li, 3 Arap ve 1 Hıristiyan üyesi Bağdat'ta Reşid Hotel'de toplanarak valilik ve meclis başkanlığı için oylama yaptı.

Oylamaya katılanlar, KYB'li Rebvar Taha'nın valilik, Arap üye Muhammed Hafız'ın da meclis başkanlığına destek verdi.

Öte yandan Kerkük Meclisindeki Türkmen, KDP’li ve 3 Arap üye oylamayı boykot ederek Bağdat’taki toplantıya katılmadı.

KYB'den yapılan açıklamada valilik görevine Taha'nın seçildiği iddia edildi.

Kerkük Vilayet Meclisi 16 sandalyeden oluşuyor.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Turan, Kerkük'teki vali seçiminin kanuna aykırı olduğunu söyledi

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Hasan Turan, Kerkük Vali seçimi için dün bazı meclis üyeleri oylama yaparken diğerlerinin ise boykot ettiği toplantıyla ilgili açıklamada bulundu.

ITC Başkanı düzenlediği basın toplantısında "Bağdat'ta yapılan toplantı da seçim de geçersizdir." diyerek şunları kaydetti:

"Vilayet Meclisi Seçim Yasası'nın 13. Maddesi Kerkük'te yönetimin seçim sonuçlarına bakılmaksızın tüm bileşenler arasında adil şekilde dağıtılmasını öngörüyor. Ayrıca söz konusu toplantının bileşenler arasında hiçbir uzlaşı olmadan, Türkmenlerin yokluğunda, vali ile meclis başkanı seçiminin Kerkük değil, Bağdat'ta yapılması açık ve net şekilde yasa ihlalidir."

Turan, toplantıda en yaşlı üyenin de yer almadığını hatırlatarak, oturum sonuçlarının hukuka aykırı olduğunu ve sonuçların geçersiz kılınması için yargıya başvuracaklarını vurguladı.

Kerkük Vilayet Meclisinde üyesi bulunan tek Türkmen siyasi partisinin ITC olduğuna dikkati çeken Turan, Bağdat'taki toplantıya yerel meclis üyeleri dışında hiçbir Türkmen yetkiliyi de görevlendirmediklerini aktardı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ulusgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.